www.voruta.lt
Jei rudenį būtų paskelbti šviežio sezono derliaus karaliaus rinkimai, tapti vienu rimčiausių kandidatų į sostą neabejotinai pretenduotų moliūgas. Tai tik patvirtina lietuviško prekybos tinklo pardavimai, rodantys, kad lietuviai vien nuo 2021-ųjų pradžios iki rugpjūčio nupirko daugiau nei 109 tūkst. kilogramų šių daržovių. Tiek sveria 65 vidutinio dydžio automobiliai.
Kiekviena rūšis – unikali
Net 85 proc. – tokią didelę dalį, anot „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, visų prekybos tinklo parduotuvėse parduodamų moliūgų sudaro lietuviškos daržovės.
Taip pat skaitykite
„Ši tendencija išties džiuginanti, kadangi rodo, kad mūsų pirkėjai mėgsta, vertina ir noriai renkasi šalies ūkiuose užaugintus produktus. Todėl nuolatos stengiamės atliepti tokius klientų poreikius, glaudžiai bendradarbiauti su Lietuvos ūkininkais bei savo parduotuvėse pasiūlyti tik kokybiškas ir šviežias daržoves. Nemažą dalį pardavimų sudaro ir moliūgai. Šiemet jų sausio–rugpjūčio mėnesiais pardavėme daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, o didžiausias, net dvigubas, buvo šių ekologiškų daržovių pardavimų augimas“, – pastebi E. Dapkienė.
Tuo tarpu prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pažymi – kiekvienas išlošia į savo kasdienę mitybą įtraukęs moliūgus. Jos teigimu, ši daržovė yra ne tik be galo skani, bet ir ypač naudinga sveikatai.
„Moliūgas gausus vitaminų, mineralų, maistingų medžiagų. Ši daržovė mūsų organizmui naudinga iki pat savo sėklų. Jose gausu magnio, kuris mažina širdies ligų tikimybę bei kontroliuoja kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje. Visgi ypač svarbu, kad ši daržovė – visiškai nekaloringa, todėl moliūgų valgyti galima į valias. Reiktų tik tinkamai išsirinkti jų rūšį“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.
Anot jos, didieji moliūgai yra lengvai salstelėjusio skonio, malonaus, gaivaus aromato, tinka beveik visiems patiekalams, taip pat šaldymui, konservavimui. Tuo tarpu aliejiniai moliūgai ypatingi dėl savo sėklų. Jas galima valgyti tiek žalias, tiek ir džiovintas. Jomis galima gardinti salotas, kepinius, spausti tamsų, sodraus skonio aliejų. O muskatiniai moliūgai, pasak pašnekovės, yra labai aromatingi, gardūs, saldūs, puikiai tinkantys troškiniams, sriuboms, desertams.
Todėl maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti keletą lengvai ir greitai paruošiamų receptų. Išbandęs pastaruosius, šypsosi pašnekovė, moliūgus kiekvienas arba įsimylės, arba pamils iš naujo.
Nustebins smaližius: medaus, moliūgų ir anakardžių pyragas
Reikės: 400 g moliūgų minkštimo, 400 g miltų, 300 g medaus, 300 g sviesto, 3 kiaušinių, pusės stiklinės smulkintų anakardžių riešutų, 2 valgomųjų šaukštų aliejaus, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių.
Pirmiausia, pašildykite ir ištirpdykite medų. Tuomet jį suplakite su kiaušiniais ir aliejumi. Kitame inde sutarkuokite moliūgą, sudėkite į jau turimą masę, išmaišykite. Tada sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir susmulkintus riešutus. Viską sudėkite į moliūgo tešlą. Tuomet – į aliejumi išteptą kepimo formą, kurią pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45 minutes. Ištraukite, leiskite šiek tiek atvėsti. Skanaus!
„Jei norisi visiškai apsaldinti gyvenimą, tokį dar šiltą moliūgų pyragą verta valgyti su vaniliniais ledais. Tuo tarpu mėgstantys nuostabų saldumo ir rūgštumo derinį, galėtų pabandyti desertą pagardinti graikišku jogurtu. Tačiau ir be šių ingredientų moliūgų pyragas tobulai praskaidrins vėstančius bei tamsėjančius rudens vakarus“, – pažada maisto gamybos ekspertė.
Sveikuolių džiaugsmas: moliūgų ir špinatų troškinys
Reikės: 600 g kubeliais pjaustyto moliūgo, šlakelio aliejaus, 3 skiltelių česnako, 1 raudonojo svogūno, 2 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos, 400 g avinžirnių, saujos špinatų, žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų ir mėgstamų prieskonių, žiupsnelio kietojo sūrio.
Pirmiausia, moliūgą pakepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15–20 minučių. Kol jis keps, keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite pjaustytą česnaką ir svogūną. Jiems apskrudus, įpilkite pomidorų pastos, tada suberkite moliūgo kubelius. Leiskite šiek tiek pasitroškinti, sudėkite špinatus, prieskonius. Viską patroškinkite keptuvėje dar apie 15 minučių, sudėkite į lėkštę, apibarstykite kietuoju sūriu ir ragaukite.
„Tai – labai sotus ir sveikas patiekalas. Jis puikiai tiks besirūpinantiems savo mityba bei galės būti valgomas tiek vienas, tiek kaip pagardas prie sveikuoliškų blynų, košės ar kiaušinienės. Tačiau, svarbiausia, troškinio visapusiška sudėtis leis pasimėgauti išskirtiniu ir išraiškingu skoniu“, – kalba B. Baratinskaitė.