Česlovas Iškauskas. Patyčios iš senjoro sveikatos tampa norma

Česlovas Iškauskas. Patyčios iš senjoro sveikatos tampa norma

JAV Prezidentas Joe Biden. www.whitehouse.gov nuotr.

Česlovas Iškauskas, politikos apžvalgininkas, www.voruta.lt

Smerkimas, piktdžiuga, patyčios, pašaipos – štai toli gražu ne pilna skaičiuotė reakcijų į 81-rių metų JAV prezidento Joe Bideno amžių ir sveikatą. Mūsų kraštuose apeliuoti į žmogaus negalią, invalidumą, ligą yra tiesiog nepadoru. Pavyzdžiui, kas drįstų Lietuvoje mėsinėti prezidento Valdo Adamkaus sveikatos reikalus, nebent koks marginalinis „jūtūbas“… Bet minia negailestinga. Ji žmogų luošina dar labiau, užmėto akmenimis, pasmerkia, nurašo. Ypač tai būdinga technokratinei, išblukusių moralinių vertybių amerikietiškajai visuomenei.

Bet kai J. Bidenas 2020-ųjų rudenį buvo išrinktas 46-uoju JAV prezidentu ir įveikė trejais su puse metų jaunesnį, tačiau fiziniu temperamentu žymiai energingesnį milijardierių Donaldą Trumpą, jau tada žiniasklaida atnaujino J. Bideno visų klaidų ir negalių sąrašą. Jį portale Voruta.lt priminėme ir mes (https://alkas.lt/2020/11/13/c-iskauskas-dzo-baidenas-konservatorius-liberalo-kailyje/). Keletas šio straipsnio atnaujintų fragmentų.

Po rinkimų rašėme, kad J. Bidenas tapo seniausiu JAV prezidentu, kuriam štai šiemet, iškart po rinkimų, lapkričio 20 d. sukaks 82-ji. Pilna jo pavardė – Josephas Robinette Bidenas. Nemažai politiko patirties jis įgavo 8-rius metus (2009 – 2017) būdamas JAV viceprezidentu šalia Baracko Obamos, o prieš tai net 36-rius buvo senatoriumi nuo Delavero, dirbo užsienio reikalų komiteto pirmininku. Šio miesto universitete jis įgijo istoriko bei politologo, o Sirakūzų – teisininko specialybę. Tuo metu, 1991-aisiais, jis pasisakė už NATO galios didinimą Rytų Europoje, taip pat Baltijos šalyse.

Gimė katalikų šeimoje Skrentone (Pensilvanijos valstija), buvo vyriausias iš keturių vaikų, iš kurių tik viena sesuo Valerie. Tėvai turėjo airių, prancūzų kraujo ir buvo naftos verslo atstovai Baltimorėje bei Merilende. Jie nebuvo labai turtingi, priklausė vidurinei klasei. Beje, remdamiesi genealoginius klausimus nagrinėjančia Ukrainos žiniasklaida, esame rašę apie J. Bideno galimą giminystę su Riurikų dinastija, o tuo pačiu – su LDK, tai yra – ir Lietuvos didikų giminėmis.

***

Nuo mažų dienų J. Bidenas turėjo problemų su kalba. Jį kankino mikčiojimas (disfemija). Tik po mokyklos, padedamas logopedų ir pats prieš veidrodį kartodamas airių poetų eilėraščius, pamažu atsikratė šio negalavimo. Tačiau ir vėliau užsikirtimų pasitaikydavo. Jo biografijoje rašoma, kad amžininkai jį vadina ne tik politikos veteranu, bet ir „gaffe machine“ – „klaidų mašina“ (angl. gaffer – seniokas, tėvukas; neigiama prasme – nukriošėlis). Mat, jo kalbose vis dažniau pasitaikydavo įvairių apsirikimų, klaidelių. Jo kritikai demokratą gaudydavo ne taip pasakius, apsirikus ar supainiojus vardą, faktą, datą. Antai, 2007 m. kalbėdamas apie B. Obamą jį pavadino pirmu žinomu afroamerikiečiu, kuris yra skaidrus ir aiškiai reiškiantis savo mintis. Šių metų vasarį J. Bidenas suklydo, pažadėjęs kovoti ne dėl prezidento posto, o dėl senatoriaus vietos, ir po to nepasitaisė. Jau būdamas kandidatu į JAV prezidentus susitikime su savo šalininkais, kurį transliavo CNN, jis anūkės Natalie vardu pavadino mirusį sūnų, bet tą kartą vėl pasitaisė. „Tai mano sūnus Beau“, – apkabindamas anūkę tarė politikas. Kai ši pakreipė galvą ir pažvelgė į senelį, šis lyg niekur nieko pasitaisė: „Tai mano anūkė Natalie“. Minia suprato šią klaidą ir džiugiai plojo politikui…

***

Beje, jo pirmoji žmona Neilia ir vienerių metų sūnus Amy 1972 m. pabaigoje žuvo autokatastrofoje, o du sūnūs susižalojo. Sakoma, kad tai 30-mečiui senatoriui nepridėjo sveikatos. Be to nuo smegenų vėžio 2015 m. mirė ir sūnus Beau… O ir pats J. Bidenas 1988 m. patyrė aneurizmos operaciją, paskui sirgo plaučių embolija, tad senatorius ligoninių palatose praleido septynis mėnesius…

Jo klaidos tęsėsi. 2020 m. spalį D. Trumpą jis pavadino Džordžu, turėdamas galvoje George‘ą Bushą jaunesnįjį. Dar anksčiau jis supainiojo mirčių nuo COVID-19 skaičių JAV.: pasakė „200 milijonų“, kai turėjo būti „200 tūkstančių“…

Bet J. Bideno asmeninis gydytojas tvirtino, kad kandidatas „sveikas ir aktyvus“, jis neturi „jokių ligų ar sveikatos pažeidimų, kurie gali sutrukdyti tapti Amerikos administracijos vadovu“.

***

Kalifornijos universiteto psichiatras Geraldas Maguire‘as, kuris taip pat yra Nacionalinės mikčiojimo asociacijos pirmininkas, 2019 m. laikraščiui „Los Angeles Times“ teigė, kad mikčiojimas ar silpnas balsas atsiranda iš įtampos, atsidūrus prieš žiūrovus, atsakingu metu ar jaučiant per didelę atsakomybę už savo žodžius, bet šis sutrikimas išgydomas. Mokslininkas sakė, kad J. Bidenas dažnai užsikerta ties garsu T…

Tiesą sakant, prezidentas savo trūkumų ir neslepia. Juk jis pats save vadindavęs „nelemtų klaidų mašina“…

J. Bidenui nesutrukdė ir kitos nesėkmės. Jo štabas nepajėgė išvyti respublikonų iš Senato ir į Kongresą gražinti demokratų daugumos. Tiksliai dar nežinoma, bet, atrodo, ji nepatraukė savo pusėn rinkėjų afroamerikiečių, nors dirbo su B. Obama, ir moterų, nors ir pritarė judėjimui #MeToo. D. Trumpo šalininkai toliau mojuoja prezidento klaidomis: jis buvo apkaltintas seksualiniu smurtu dar 1993 metais, nederamai atsiliepė apie juodaodžius, ginčijo juodaodžių rasinį tikrumą. Jis šiek tiek pasitaisė, kai palaikė masinius judėjimo Black Lives Matter protestus, bet tik todėl, kad D. Trumpas prieš juos metė galingą policijos armiją… Didelį palaikymą jis pelnė, kai viceprezidente paskelbė Jamaikos ir Indijos šaknų turinčią 56-rių teisininkę Kamalą Harris – pirmąją juodaodę viceprezidentę Amerikos istorijoje.

***

Tuo tarpu priešininkai toliau skaičiuoja ir jo silpnas vietas. Pavyzdžiui, jiems kliūna sūnaus Hunterio nuotykiai, jam dirbant JAV naftos ir dujų kompanijoje „Burisma“ Ukrainoje. (Šiuo metu jam iškelta keletas bylų). Įtariama, kad 2016 m. demokratas per savo sūnų tuometiniam šalies prezidentui Petro Porošenkai siūlė milijardą dolerių, kad būtų atstatydintas prokuroras Viktoras Šokinas, tyręs šią bylą. Tas pats Hunteris, jau dirbdamas Kinijoje, neatsargiai paliko savo kompiuterį remonto dirbtuvėje, o jame buvusiame diske rasti pedofilinio pobūdžio vaizdo įrašai, taip pat įvairūs duomenys apie tėvo remiamas kompanijas…

***

Nieko stebėtina, kad tokio amžiaus ir galingiausios pasaulio šalies lyderis vis labiau grimzta į negalavimų akivarą. Pernai buvo pranešimų, kad miegodamas jis naudoja kvėpavimą stabilizuojantį prietaisą (CPAP). „Fox News“ pranešė, kad J. Bidenas serga miego apnėja – laikinu kvėpavimo judesių sustojimu. 2021 m. paaiškėjo, kad J. Bidenui buvo pašalintas „potencialiai ikivėžinis darinys“ – gerybinis 3 mm polipas, kuris buvo nusiųstas tyrimams ir identifikuotas kaip adenoma. Metais anksčiau JAV lyderiui gydytojai diagnozavo du dešinės kojos kaulo lūžius, kai jam susipynė kojos žaidžiant su šunimi. Vasario mėnesį JAV prezidentui J. Bidenui buvo atlikta operacija, kurios metu buvo pašalintas vėžinis gumbas krūties odoje.

Savo susirgimų jis nelinkęs slėpti. Antai, 2022 m. liepą sakydamas kalbą apie globalinį atšilimą, kurioje jis kalbėjo apie šalutinį naftos perdirbimo gamyklų išmetamų teršalų poveikį netoli Somerseto, Masačusetso valstijoje, sakė: „Štai kodėl aš ir tiek daug kitų žmonių, su kuriais užaugau, sergame vėžiu ir kodėl Delaveras ilgiausiai turėjo didžiausią vėžio sergamumo procentą šalyje“.

Šiaip jau senatvė pasireiškia pastoviais negalavimais. Šių metų vasarį Teisingumo  departamento ataskaitoje 81 metų J. Bidenas apibūdinamas kaip „pagyvenęs žmogus, turintis silpną atmintį”, konstatuojama, kad jis neprisimena metų, kai ėjo viceprezidento pareigas, ir net  negali prisiminti, kada mirė jo sūnus Beau. Todėl nenuostabu, kad politikui sunku pripažinti savo lėtinius negalavimus. Vasario 9 – ąją J. Bidenas neįprastai piktai kreipėsi į tautą dėl minėtos Teisingumo departamento ataskaitos, sakydamas amerikiečiams: „Aš žinau, ką, po velnių, darau!”, primygtinai tvirtindamas, kad „mano atmintis gera”.

***

Žinoma, kiekvienas žmogus sensta skirtingai, o kai kurie ekspertai J. Bideną priskiria „super senjorų“ kategorijai, kurie išlieka neįprastai geros fizinės formos, nors ir sulaukia daugiau metų. Tačiau artėjantys 47-ojo Amerikos prezidento rinkimai ir ypač įnirtinga D. Trumpo teisminė kolizija kelia sveikatos kartelę kur kas aukščiau. Įvykę pirmieji TV debatai parodė, kad vyresnysis „moralus“ oponentas nusileidžia kiek jaunesniam ir įžūlesniam politiniam priešininkui, o visuomenė tai vertina be jokių kompromisų, pasigailėjimo ir gana žiauriai. Tad net demokratai patarė J. Bidenui pasitraukti iš rinkiminės kovos. Šis nesutinka. Kas teisus?

Beje, yra 25-oji JAV Konstitucijos pataisa. Konkrečiai, šios pataisos 4 skirsnyje nustatytas kelias, kuriuo Kongresas, viceprezidentas ir prezidento kabineto nariai gali pašalinti prezidentą iš pareigų. Tai padaryti nėra lengva: bent jau šis procesas trunka 23 dienas ir, be kita ko, reikalauja dviejų trečdalių balsų daugumos abiejuose Kongreso rūmuose už prezidento nušalinimą.

Galbūt, atmetęs visus jautrius klausimus, savo kandidato likimą spręs Demokratų partijos suvažiavimas, kuris įvyks Čikagoje rugpjūčio 19 – 22 d.  ir gali išrinkti kitą savo atstovą. Tiesa, prieš tai, visai netrukus, liepos viduryje, rengiamas Respublikonų suvažiavimas, ir D. Trumpas iš jo į rinkimų tiesiąją išjos ant balto žirgo. Ar jis sutryps ligotą J. Bideną?

Racionaliosios Amerikos laukia didžiulės permainos.

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto