Suvalkijos miškų lobiai: kokius objektus verta aplankyti ir pamatyti?

Suvalkijos miškų lobiai: kokius objektus verta aplankyti ir pamatyti?

Novaraisčio paukščių stebėjimo bokštelis

Kiekvienas Lietuvos kampelis savaip įdomus, gražus ir unikalus. Štai Suvalkijos kraštas, garsėjantis savo turtinga istorija ir dvarų gausa, taip pat džiugina ir gamtos lobiais. Jei planuojate vykti į kapsų ir zanavykų kraštą – pamatyti tikrai rasite ką ir šio krašto miškuose. Kazlų Rūdos, Marijampolės, Šakių apylinkėse gausu išskirtinių gamtos vertybių, su kuriomis kiekvienas gali susipažinti iš arčiau. Miškininkai tikina, kad keliaujant po Sūduvą, sau artimą rekreacijos vietą ras tiek mylintys mišką, besidomintys miškininkyste, tiek paukščių mylėtojai ar tie, kurie nori ramaus ir kokybiško poilsio gamtoje.

Miškų apsupta Kazlų Rūda pasitiks net keliais dėmesio vertais rekreaciniais objektais. Vienas iš jų – miškininkystės istoriją menantis, miškininkų darbo ypatumus ir net kultūrinę veiklą pristatantis Kazlų Rūdos miško informacinis centras. Buvusioje Kazlų Rūdos miškų urėdijos būstinėje įrengtas informacinis centras – puiki vieta susipažinti su miškininkų, o ir vietos krašto istorija. Muziejuje susipažinsite su įžymiausiais miškininkais ar urėdijos veikla, rasite informatyvią bei įdomią miško augmenijos ir gyvūnijos ekspoziciją, kurią sukūrė Tado Ivanausko muziejaus taksidermistai. Be to, šis informacinis centras išskirtinis ir tuo, kad jame veikia mokomoji klasė, kurioje galima išgirsti apie miško auginimą, miško teikiamą naudą ir net įgyti žinių, kaip teisingai prižiūrėti mišką. Vykstantys turi žinoti, kad informacinis centras veikia tik darbo dienomis, darbo valandomis ir apsilankyti jame galima tik iš anksto susitarus su darbuotojais. Dėl vizito reikėtų kreiptis į VMU Kazlų Rūdos regioninį padalinį.

Kazlų Rūdos pažintinis miško takas

Visai šalia Kazlų Rūdos miško informacinio centro driekiasi ir pažintinis miško takas, kuriuo miškininkai rekomenduoja pasivaikščioti visiems. Miško žvėrelių skulptūromis, realaus dydžio partizanų žeminės maketu papildytas, „vokiškus kalnus“ turintis pažintinis takas sužavės tiek mažus, tiek didelius, o šiuo metu atnaujinami tako informaciniai stendai jau greitai suteiks lankytojams turiningesnį pasivaikščiojimą. Pailsus kvapą galimą atgauti poilsiavietėje ar tiesiog prisėdus ant take įrengtų suoliukų, o įlipus į apžvalgos bokštelį – iš aukščiau pasigėrėti miško augalija. Šis maždaug 6,5 km miško takas puikiai tinkamas ir pasivažinėjimams dviračiu. Atnaujinami informaciniai stendai

Ar kada esate buvę 3 rajonuose, vienu metu? Jei dar neteko – miškininkai siūlo aplankyti poilsiavietę „Apuokynė“. Ši poilsiavietė įkurta išskirtinėje vietoje – čia susikerta Kauno, Prienų ir Kazlų Rūdos savivaldybių ribos. Tad vienu metu galėsite pabuvoti jose visose. Tiesa, poilsiavietė patrauks dėmesį ne tik dėl savo lokacijos. Tai įvairiausiais rekreaciniais įrenginiais papildyta, drožiniais apstatyta ir gražaus pušyno apsupta kompleksinė poilsiavietė, turinti net keturias atskiras erdves.

Besilankantiems Marijampolės apylinkėse, vertėtų užsukti ir pasivaikščioti po Buktos mišką bei jame vinguriuojantį Buktos gamtinį-pažintinį taką. Tai vienas gausiausiai lankomų objektų Marijampolės ir visos Suvalkijos regione. Buktos miškas – vienas iš UNESCO „Žmogus ir biosfera“ biosferos rezervatų tinklo objektų, kuris dar priklauso ir „Natura 2000“ tinklui. Šio miško teritorija labai svarbi paukščiams bei natūralioms gyvūnų bei augalų buveinėms. Lietuvos mastu šis Sūduvos miškas tikrai ypatingas ir unikalus – jame stūkso vertingi, tik pietvakarių Lietuvai būdingi liepiniai skroblynai, gausiai auga ir retai mūsų šalyje sutinkamos gebenės lipikės, o kur dar kitos retos augalų, grybų ir gyvūnų rūšys. Buktos girioje rasti kažką naujo ir netikėto galima visais metų laikais. Šią visapusiškai turtingą girią ypatingai vertina botanikai ir gamtininkai. Na, o visus šiuos lobius ir miško turtus iš arčiau pamatyti ir pažinti leis Buktos gamtinis-pažintinis takas. Pasivaikščiojimo metu galima susipažinti su skroblynais, aliuviniais bei pelkėtais lapuočių miškais, pabuvoti kertinėje miško buveinėje ir iš arti pamatyti itin retas, mažai kur išlikusias augalų rūšis. Vien tik žolinių augalų gamtininkai čia suskaičiuoja daugiau nei 500 rūšių. Ratu einanti, 2 km ilgio pažintinio tako trasa bus lengvai įveikiama, kadangi, takas yra pakankamai platus, o užmirkusiose vietose miškininkai nutiesė lieptus. Besidomintys paukščiais ar norintys iš aukščiau pasigėrėti šio išskirtinio miško grožiu, išskirtinį vaizdą gaus palypėję į apžvalgos pakylą.

Amalvos takas

Aplankius Buktos mišką ir pasivaikščiojus jo gamtiniu-pažintiniu taku, būtina aplankyti ir didžiausią Suvalkijoje Amalvos pelkę bei joje esantį, ko gero, trumpiausią pažintinį pėsčiųjų taką mūsų šalyje. Visai netoli Buktos girios telkšo Amalvos pelkė, su kuria susipažinti iš arčiau galėsite pasivaikščiodami 121 m ilgio gamtiniu-pažintiniu taku. Nors takas nėra ilgas, jo pradžioje įtaisyta apžvalgos platforma, nuo kurios atsiveria nuostabi Amalvos pelkės panorama bei tolesnis Žuvinto biosferos rezervato kraštovaizdis. Šioje pelkėje ir jos apylinkėse gyvena arti šimto rūšių paukščių, o specifinė pelkių aplinka daro įtaką gyvūnijai, todėl čia galima sutikti pelkinių satyrų, paprastųjų angių, briedžių ir vilkų bei kitų žvėrių, kuriuos įdomu pamatyti gamtos mylėtojams.

Traukiate link Šakių? Domitės paukščiais? Ornitologams profesionalams bei sparnuočių mylėtojams būtina apsilankyti Novaraisčio paukščių stebėjimo bokštelyje. Tai puiki vieta paukščių stebėjimui, jų fotografavimui ir grožėjimuisi nuostabia pelkės aplinka. Novaraistyje telkiasi tūkstančiai migruojančių paukščių, o veisimosi metu prieglobstį randa ne viena nykstanti ir į Lietuvos raudonąją knygą įrašyta paukščių rūšis.

Lankantis Šakių apylinkėse, pravartu stabtelėti Lekėčiuose ir pasivaikščioti ten esančiu pažintiniu taku. Lekėčių pažintinis takas veda per vaizdingus Sūduvos pušynus, kuriais pasigėrėti ir pasigrožėti galėsite eidami link didžiausio šio tako traukos objekto – Lekėčių šaltinio. Nusileidę tvirtais, miškininkų įrengtais laiptais galėsite atsigaivinti gėlu, natūraliu šaltinio vandeniu. Visai šalia tako ir tvarkingas bei jaukus Lekėčių miestelis.

Vilkaviškio rajone taip pat nestinga lankytinų vietų. Štai visai greta Vištyčio ežero galima aplankyti „Šilelio“ pažintinį kompleksą. Ši vieta leis susipažinti su Vištyčio ežero bei aplinkinių miškų flora ir fauna. Čia rasite regyklų, iš kurių atsiveria nuostabūs vaizdai į Vištytį, o taip pat ir į „Ramintos“ girią, poilsiui bei stovyklavimui skirtas erdves, atnaujinami take esantys informaciniai stendai. Tai puiki vieta praleisti laiką su šeima, draugais ir pasimėgauti natūralios gamtos turtais.  Pasigrožėti Suvalkijos lygumų vaizdais ir aplinkiniais miškais galėsite ir iš Kylininkų poilsiavietės. Serpentinu dar vadinama poilsiavietė įrengta itin vaizdingoje vietoje – kalvos viršuje, nuo kurios atsiveria nuostabi panorama. Šią vietą itin mėgsta dviratininkai, slidininkai, šiaurietiško ėjimo mėgėjai, o taip pat iškylautojai, grybų ir uogų rinkimo entuziastai.

Protėvių takais. Ąžuolas Išminčius

Ar kada teko girdėti apie Baltų Atlantidą ir šios hipotezės autorių Albiną Kurtinaitį? Jei ne, kviečiame apsilankyti Pajevonių apylinkėse, Tadarinės miške esančioje unikalioje mitologinėje trasoje „Protėvių takais“. Šiuo metu trasoje atnaujinami informaciniai stendai. Trasa „Protėvių takais“ prikaustys dėmesį savo gamtos grožiu, unikaliais drožiniais. Praėję trasą pamatysite ir ąžuolą – miško išminčių su žmogaus veidu – tai, ko gero, unikaliausia šios trasos objektas.

Grožybių ir įdomybių rasti galima ir Kalvarijos apylinkėse. Lankantis šiose vietovėse miškininkai rekomenduoja aplankyti poilsiavietę „Maumedynas“. Tai ypatingoje aplinkoje įkurta poilsio vieta, kurią supa 130 m amžiaus maumedynas. Kai kurių medžių dydis tikrai įspūdingas – stiebo dydis siekia virš 3, o aukštis – gerokai virš 30 m. Nors iki poilsiavietės nuo automobilio teks paėjėti apie pusę kilometro, miškininkai patikina – nenusivilsite. Tai neįprasto grožio gamtos vieta. Ramiam poilsiui su šeima puikiai tiks ir Jurgežerių poilsiavietė. Šalia Jurgežerių tvenkinio įkurta poilsio vieta yra aprūpinta pavėsine, laužaviete, sūpynėmis ir čiuožynėmis vaikams. Pažvejoti, išsimaudyti ar tiesiog pasigrožėti gamta – čia tikrai verta apsilankyti.

Sūduvių kraštas kupinas gamtos lobių, o stovyklaviečių, poilsiaviečių bei įvairiausių kitų rekreacinių objektų gausa leidžia laiką juose praleisti patogiai ir turiningai.

Visas poilsiavietes, stovyklavietes, pažintinius takus ir kitus miško rekreacinius objektus Suvalkijoje, o ir visoje Lietuvoje, galite rasti visuomenei parengtame žemėlapyje, esančiame VMU internetinėje svetainėje: www.vmu.lt/visuomenei. Iškeisk miestą į mišką! Atrask ir pažink daugiau nei 1000 rekreacinių objektų visoje Lietuvoje!

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto