Trakų rajone atrastas naujas piliakalnis ir pilkapis

Trakų rajone atrastas naujas piliakalnis ir pilkapis

Meras Andrius Šatevičius (kairėje) ir vicemerė Jolanta Abucevičienė   už prasmingą kultūros paveldo objektų paiešką ir garsinimą padėkojo kultūros paveldo tyrinėtojui Gyčiui Juodėnui. Sigitos Nemeikaitės nuotr. 

Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius už nuopelnus Trakų krašto kultūros paveldui – jo paiešką, garsinimą ir sklaidą įteikė padėkos raštą Aukštadvario seniūnijoje gyvenančiam Gyčiui Juodėnui. Jį pasveikino ir vicemerė Jolanta Abucevičienė.

G. Juodėnas yra grafikos dizaineris, fotografas, dronų pilotas, ne vienerius metus tyrinėjantis kultūros paveldo objektus. Pomėgis tyrinėti gamtovaizdžius, fotografuoti iš drono, archeologijos žinios bei orientacinio sporto įgūdžiai atvedė į piliakalnių bei pilkapių atradimus. Pasitelkęs LiDAR – skaitmeninius erdvinius lazerinio skenavimo taškų duomenis – G. Juodėnas atrado Paluknio seniūnijoje esantį Kiauliškių (Dainių) piliakalnį, Žvėryno pilkapyną, ne vieną lig šiol nežinotą kultūros paveldo objektą. Vienas iš pastarojo meto atradimų – Aukštadvario regioninio parko Skrebio botaniniame draustinyje aptiktas dar vienas – Mošos piliakalnis bei pilkapis.

Mošos piliakalnis. Gyčio Juodėno nuotr.

„Esu pateikęs daugiau pranešimų apie keletą spėjamų piliakalnių ir pilkapynų Trakų rajone, tad laukiu patvirtinančio atsakymo iš Kultūros paveldo departamento. Dabar kasmet reguliariai departamentui pranešu apie 5–15 spėjamus piliakalnius bei pilkapynus visoje Lietuvoje, pristatau žemės paviršiuje aptiktus radinius Lietuvos nacionalinio muziejaus Priešistorinės archeologijos rinkinių skyriui. Dalis pranešimų pasitvirtina, dalis ne. Bet šių atradimų dėka pamiršti objektai  dabar tapo saugomi paminklai“, – sako G. Juodėnas.

Pomėgį gilintis į istoriją, kultūros paveldą G. Juodėnas tvirtina turėjęs nuo vaikystės, kol jo ankstyvi aplinkos tyrimai ir pažinimai virto savotišku gyvenimo būdu. „Būdavo, kad tekdavo nusivilti pamatytais vaizdais – vien dilgėlynai, apaugusi  krūmais vietovė ir nieko daugiau, bet būdavo ir priešingai: visiška euforija – vaizdas: milžiniški kalnai su pylimais ir grioviais. Va čia tai grožis! Nuostabiai išlikę piliakalniai su visais įtvirtinimais, pilkapiai su nuostabių formų sampilais – ir tai prabėgus 2000–1000 metų“, – dalijosi mintimis apie savo atradimus G. Juodėnas.

Trakų rajono savivaldybės informacija

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto