Irenos Giedraitienės personalinė paroda „Sulaukti“

Irenos Giedraitienės personalinė paroda „Sulaukti“

Irena Giedraitienė. Iš ciklo „Tautų spartakiada“. 1956

Liepos 24 d. (trečiadienį) 17.30 val. „Prospekto“ galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma Irenos Giedraitienės personalinė paroda „Sulaukti“. Paroda veiks iki rugpjūčio 17 d.

Irena Giedraitienė jau beveik septyniasdešimt metų nesiskiria su savo fotokamera. Pradėjusi fotografuoti dar 1955 metais, pelniusi tarptautinį pripažinimą, lyginama su svarbiausiais humanistinės fotografijos autoriais Irena ir šiandien savo ištikimu palydovu laiko fotoaparatą. I. Giedraitienė su kamera kantriai ir atidžiai laukia to momento, kada susidarys palankios aplinkybės naujam fotografijos kūriniui gimti.

Viename interviu Irena pasakojo: „Atranką aš darau dar prieš paspausdama mygtuką. Fotografo užduotis – pamatyti prieš įvykiui įvykstant, nuspėti jį, o tada išlaukti, kol tai nutiks. Tam būtina intuicija ir kantrus stebėjimas – bene svarbiausi fotografo „ginklai“. Pasaulis nuolatos kinta, todėl ir fotografo galvoje, jo matyme viskas turi keistis labai sparčiai. Juk staiga tavo sugalvota scena gali subyrėti į šipulius, todėl privalai staigiai rasti naują priėjimą prie kardinaliai pasikeitusių aplinkybių.“ Irenos fotografijose tie kantriai išlaukti kadrai susipina su begaline aistra ir meile fotografuojamiesiems bei pačiai fotografijai. Galbūt dėl to anksčiau I. Giedraitienė, nors ir buvo gerbiama fotografų tarpe, bet ir laikėsi šiek tiek atokiau nuo konstruktyvaus ir racionalaus vyrų pasaulio. Šiandien Irenos Giedraitienės darbai pristatomi svarbiausiose Lietuvos fotografijos galerijose, publikuojami tarptautiniuose fotografijos rinkiniuose, yra įtraukti į muziejų kolekcijas.

Irena Giedraitienė. „Vestuvių vakarą“. 1975

Paroda „Prospekto“ galerijoje tarsi padalinta į dvi dalis: pirmojoje rodomi trys svarbiausi ir ikoniškiausi Irenos Giedraitienės darbai, pelnę autorei šlovę ir pripažinimą. O antrojoje dalyje susidursime su ta aistringa ir gyvenimą mylinčia, visada besišypsančia Irena, kuri peržiūri savo ilgą laiką kauptus archyvus, fotografijas iš jau žinomų ciklų derina su šiandien pastebėtomis akimirkomis ir pasakojimą konstruoja kaip nesustabdomą gyvenimo tėkmę.

I. Giedraitienė gimė 1935 m. Panevėžyje. 1954–1959 m. ji studijavo Kauno politechnikos institute ir vėliau daugiau nei tris dešimtmečius dirbo Kauno projektavimo institute Žemprojektas. Vienas svarbiausių I. Giedraitienės pasiekimų – 1975 m. pelnytas World Press Photo Auksinės akies apdovanojimas. Fotografė dalyvavo daugiau nei 50-yje personalinių ir daugiau nei 40-yje grupinių parodų Lietuvoje ir daugiau nei 90-yje parodų užsienyje (arba už buvusios Lietuvos SSR ribų). 2014 m. jai buvo suteiktas Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės narės statusas.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

„Prospekto“ galerijos darbo laikas:

II–V 12.00–18.00; VI 12.00–16.00

Lietuvos fotomenininkų sąjungos informacija

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto