Prieš 30 metų Lietuvos kariai išvyko į pirmąją tarptautinę operaciją

Prieš 30 metų Lietuvos kariai išvyko į pirmąją tarptautinę operaciją

LITPLA-1 rikiuotėje su trispalve vėliava ir ginklais Kroatijoje, DANBAT (Danijos bataliono) sudėtyje. Trečioje eilėje, pirmas stovi ltn. Marius Kazlauskas, 1994 m. Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių nuotr.

Rugpjūčio 22 d. sukanka 30 metų kai Lietuva, tik atkūrusi savo nepriklausomybę ir kariuomenę, pasiuntė pirmuosius taikdarius į Jungtinių Tautų UNPROFOR misiją Kroatijoje. Kroatijai paskelbus apie išstojimą iš Jugoslavijos Federacinės Respublikos prasidėjo karo veiksmai tarp Serbijos ir Kroatijos. Jungtinės Tautos priėmė sprendimą įsikišti tarp kovojančių ir neleisti eskalacijos.

LITPLA-1 kariai, 1994 m. Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių nuotr.

Lietuva, gavusi Danijos kariuomenės pasiūlymą, suformavo 32-jų karių būrį LITPLA-1*. Visi kariai šioje misijoje dalyvavo savanoriškai, praėję atranką, misijai rengėsi kartu su danų kariais ir instruktoriais. Būrio daugumą sudarė karininkai ir puskarininkiai, jau turintys karinės tarnybos Lietuvos kariuomenėje patirties.

LITPLA-1 kariai ltn. Marius Kazlauskas ir vrš. Artūras Jasinskas valtyje, 1994 m. Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių nuotr.

Būrys, baigęs mokymus, vadovaujamas būrio vado kpt. Artūro Chrapko 1994 m. rugpjūčio 22 d. išvyko į Kroatiją. Būrys buvo priskirtas prie Danijos kariuomenės DANBAT** bataliono 3-iosios kuopos – C-COY kaip 3-ias būrys. Kuopos vadavietė buvo Kostajnički Majur vietovėje, kuri buvo kontroliuojama serbų sukilėlių, LITPLA-1 būrio vadavietė įsikūrė Sunjos miestelio lentpjūvės teritorijoje ir turėjo kodą ND-35. Būrys vykdė ne tik stebėjimo, bet ir patruliavimo, ginklų kontrolės, paramos vietiniams gyventojams operacijas.

LITPLA-1 karys ir danas instruktorius šaudykloje Danijoje, 1994 m. Vytauto Didžiojo karo muziejaus rinkinių nuotr.

Sveikiname visus buvusius LITPLA-1 būrio karius su pirmosios taikos palaikymo misijos 30-mečiu.

*  LITPLA – Lithuanian platoon – Lietuvos kariuomenės būrys

** DANBAT – Denmark battalion – Danijos kariuomenės batalionas

Pirmasis LITPLA-1 būrys ruošiasi vykti į Daniją rengtis misijai, 1994 m. Krašto apsaugos ministerijos archyvo nuotr.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus inform.

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto