Tvarkant Vilniaus universiteto stogus  teko derintis ir prie diplomų teikimo šventės, ir prie JAV prezidento kalbos

Tvarkant Vilniaus universiteto stogus  teko derintis ir prie diplomų teikimo šventės, ir prie JAV prezidento kalbos

VU stogai po tvarkybos darbų. Tomo Bekerio nuotr.

Šiemet Kultūros infrastruktūros centro (KIC) užsakymu baigtas tvarkyti Vilniaus universiteto (VU) centrinių rūmų pastato dalies virš Teatro salės stogas, pernai – virš Aulos. Nors tokio tipo darbai senamiestyje – įprasta praktika, mažiau įprastas intensyvus VU gyvenimo ritmas, prie kurio reikia prisitaikyti. Diplomų įteikimo ceremonijos, JAV prezidento kalba – tik dalis darbų eigai įtakos turėjusių veiksnių.

„Šiuo metu siekiame sutvarkyti pastatų stogus, paskui imsimės pamatų, fasadų“, – trumpai pakomentavo situaciją VU Turto valdymo ir paslaugų centro Eksploatavimo ir remonto skyriaus projektų administratorė Rasa Rožanskienė.

UNESCO saugomiems statiniams – ypatingas dėmesys

Tvarkant VU Teatro pastato stogą, buvo sustiprintos stogo konstrukcijos, protezuotos pažeistos jų dalys, stogas papildomai apšiltintas, sutvarkyti mediniai stoglangiai, stogo danga ir lietaus nuvedimo sistema, restauruoti ir vario skarda apskardinti dūmtraukiai, atlikti kiti darbai.

„Senamiestyje esantys VU pastatai saugomi UNESCO, tad jų tvarkybos, restauravimo darbai turi būti atliekami itin kruopščiai, atidžiai. Tokie pat reikalavimai keliami ir naudojamoms medžiagoms – jos turi būti autentiškos, natūralios. Pavyzdžiui, rinkomės tik varines skardas“, – pasakoja R. Rožanskienė.

Pernai spalį buvo sutvarkytas VU pastatų komplekso vienuolikto pastato – Aulos stogas. Šis pastatas rytine siena ribojasi su Šv. Jono Krikštytojo ir šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčios varpine, vakarine siena – su VU Teatro pastatu. Čia buvo atlikti restauravimo, remonto, avarijos grėsmės pašalinimo darbai: sutvarkytos stogo konstrukcijos, apšiltintas mūrinis perdangos skliautas, stogas uždengtas nauja varine valcuota skarda, įrengtos sniego užtvaros ir tinklas, saugantis Aulos stogą nuo varveklių, krintančių nuo varpinės bokšto.

VU stogų tvarkybos darbai. KIC nuotr.

Bendra stogų tvarkybos darbų kaina – beveik 841 tūkst. eurų, dalis jų – 379 tūkst. eurų skirta iš LR kultūros ministerijos administruojamos Paveldotvarkos programos, kita dalis – VU indėlis.

Rangovams teko derintis prie VU renginių grafiko

VU – ne tik aukštojo mokslo institucija, bet ir svarbi reprezentacinė vieta, tad projektą prižiūrintiems KIC specialistams ir darbus atliekantiems rangovams teko derintis prie jo veiklos ritmo – pavyzdžiui, diplomų teikimo ar JAV prezidento kalbos.

„Kai per praėjusiais metais vykusį NATO viršūnių susitikimą JAV prezidentas Joe Bidenas turėjo sakyti kalbą VU Didžiajame kieme, Aulos pastato sienas dar „puošė“ pastoliai. Rangovams teko paspartinti darbus, kad iki šio neeilinio įvykio pastoliai būtų nuimti, o vėliau perkelti jau į kitą pastato pusę, iš Šv. Jonų gatvės“, – pasakoja R. Rožanskienė.

Pasak pašnekovės, remontuojant stogus mieste nutiko ir daugiau pokyčių. Vilniaus miesto savivaldybės leidimu dėl Teatro pastato stogo remonto buvo demontuota Žibintininko skulptūra Šv. Jono gatvėje. Visiškai užbaigus stogų tvarkybos darbą, Žibintininkas jau spėjo grįžti į sau įprastą vietą turistų ir Šv. Jono gatvės bendruomenės džiaugsmui.

„Esame dėkingi ir rangovams, ir Vilniaus miesto savivaldybei, kurie supranta mūsų poreikius, derinasi prie mums svarbių renginių, išduoda reikiamus leidimus“, – sako R. Rožanskienė.

Šiuo metu derinamos sutartys dėl Šv. Jono Krikštytojo ir šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčios stogo tvarkybos darbų. Projekto parengimo darbais rūpinasi VU pagal KIC įgaliojimą. VU atsakingas ir už rangovų atranką.

Kultūros infrastruktūros centro inform.

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto