Per metus gyventojai interaktyviajame žemėlapyje pažymėjo 1 423 užterštas vietoves Lietuvoje

Per metus gyventojai interaktyviajame žemėlapyje pažymėjo 1 423 užterštas vietoves Lietuvoje

Gyventojo pranešimas apie statybines atliekas. tvarkaulietuva.lt ekrano nuotr.

Per metus Lietuvos gyventojai interaktyviajame žemėlapyje tvarkaulietuva.lt pažymėjo 1 423 užterštas vietoves ir kitus pažeidimus gamtoje apie sugadintas miško paklotes, žievėgraužio tipografo židinius. 727 atvejai išspręsti – sutvarkytos teritorijos, pašalinti pažeidimai miške. 

„Interaktyvusis žemėlapis tampa vis labiau matomas, Lietuvos gyventojai, kuriuos pakvietėme tapti mūsų akimis ir rankomis miške, drąsiai naudojasi galimybe pranešti apie pažeidimus. Gyventojai gali įsitraukti ir matyti procesą, kas vyksta nuo pranešimo pateikimo iki sutvarkytos vietovės nuotraukos. Proceso skaidrumas stiprina pasitikėjimą aplinkosaugininkais, o, svarbiausia, gyvename švaresnėje aplinkoje, tą rodo ir sutvarkytų vietų skaičius“, – sakė departamento direktorius Giedrius Kadziauskas.

Tvarkaulietuva.lt įdiegimas buvo naudingas ir pateisino lūkesčius, todėl buvo plečiamas funkcionalumas ir buvo pridėtos naujos pažeidimų kategorijos: sugadinta miško paklotė ir keliai bei žievėgraužio tipografo židiniai.

Žemėlapyje galima stebėti jau pažymėtų vietų tvarkymo progresą pagal pranešimui priskirtą statusą: gauta, tiriama, išspręsta, nepasitvirtino ir pamatyti, kaip vieta atrodo po sutvarkymo. Aplinkosaugininkai gavę pranešimą žino tikslias koordinates ir nuvykę į pažymėtą vietą pradeda tyrimą: nustatomas pažeidėjas ir įpareigojamas sutvarkyti atliekas. Nenustačius pažeidėjo, atliekas įpareigojamas sutvarkyti sklypo savininkas.

Gyventojo pranešimas apie miške išmestas padangas. tvarkaulietuva.lt ekrano nuotr.

Projektas „Tvarkau Lietuvą“ buvo nominuotas „Metų įvykio 2023“ kategorijoje už didžiausią teigiamą poveikį diegiant, vystant, kuriant ir skatinant atliekų kultūrą. Balsuoti už projektą galima čia. Birželį – pateko tarp geriausiai įvertintų projektų konkurse „Skaitmeninis knygnešys 2024“, Aplinkos ir žaliosios energijos kategorijoje.

Tvarkaulietuva.lt – patogus būdas, pranešti apie užterštas teritorijas šalyje  

Interaktyviajame žemėlapyje tvarkaulietuva.lt gyventojų prašoma pateikti kuo detalesnę informaciją: pridėti nuotraukų, pažymėti koordinates, kuo detaliau aprašyti situaciją ir taip prisidėti prie aplinkos saugojimo.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai primena, kad apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu info@aad.am.lt.

Aplinkos apsaugos departamento informacija

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto