Vilko vaikų atminimo dienos minėjimas

Vilko vaikų atminimo dienos minėjimas

Rugsėjo 14 d. Pagėgiuose bus minima pirmoji Vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.

1991 metais rugsėjo 14 dieną Lietuvoje, Klaipėdoje, įvyko pirmasis buvusių Rytprūsių krašto vokiečių vaikų susirinkimas. Ši data tapo naujos pradžios ir tam tikru vilties simboliu buvusiems vokiečių vaikams atsigręžti į vaikystės laiką, susijusį su Antrojo pasaulinio karo pabaigos ir pokario įvykiais Rytų Prūsijoje. Šis Nepriklausomybės laikas tapo ypatingai svarbus mažamečiams vokiečių vaikams, kurie prisiminė tik atskirus ir dažnai fragmentiškus įvykius. Vilko vaikus vienijanti bendrija padėjo nariams ieškoti giminių Vokietijoje, organizavo kultūrinę veiklą, turėjo savo ansamblį. Karo Ukrainoje akivaizdoje kalbėjimas apie vilko vaikus parodo kitą tragišką karo pusę, kurioje įvairiais laikotarpiais atsiduria– vaikai:

„Nors šiandien skaičiuojama, kad vilko vaikų liko itin mažai, tačiau jų pasakojimai išliks kaip skaudi, tačiau svarbi istorijos pamoka – žmogiškumas ir parama išgelbėjo tūkstančius mažamečių vaikų nuo bado Rytprūsiuose. Tikiuosi, kad ši data taps svarbi visiems išlikusiems vilko vaikams ir jų artimiesiems, Lietuvos ir Vokietijos valstybių gyventojams kaip mūsų bendros istorijos tarpsnis“, – teigia šios dienos iniciatorė, istorikė Rūta Matimaitytė.

„Rugsėjo 14 diena, kai bus prisiminti ne tik vilko vaikai, tačiau ir pagerbtas lietuvių geraširdiškumas, gelbėjant elgetaujančius vokiečių vaikus“ – sako vilko vaikas, bendrijos „Edelweiss–Wolfskinder“ bendrijos pirmininkė Luisė Kažukauskienė.

Šiemet LR Seimas pritarė siūlymui, kad Vilko vaikų atminimo diena būtų įtraukta į atmintinų dienų sąrašą. Rugsėjo 14 d. pasirinkta, nes buvę Rytprūsių krašto vokiečių vaikai 1991 m. rugsėjo 14 d. pirmą kartą organizavo susitikimą Klaipėdoje. Ši data tapo simboliniu lūžiu, leidusiu Vilko vaikams siekti trauminės patirties socialinio pripažinimo ir teisingumo Vokietijoje. Siekiant aktualizuoti Vilko vaikų atminimą tikimasi, kad ši nauja atmintina diena prisidės prie Lietuvos įvaizdžio gerinimo, kultūrinių ryšių su Vokietija stiprinimo, bendrų tarptautinių mokslinių ir kultūrinių veiklų organizavimo.

1991 m. Rytprūsių krašto vokiečių vaikai įregistravo vokiečių bendriją „Edelweiss“, nuo 1993 bendrija pavadinta „Edelweiss-Wolfskinder“. Svarbiausias šios bendrijos tikslas iki šiol yra ieškoti Lietuvoje likusių „vilko vaiko“ dalią patyrusių žmonių, padėti jiems sužinoti ir juridiškai įregistruoti tikruosius gimimo metus, gimimo vietas, vardus ir pavardes, surasti gimines Vokietijoje ir padėti gauti Vokietijos Federacinės Respublikos pilietybę. Be šių pagrindinių socialinių klausimų, bendrija vykdo ir švietėjišką veiklą: propaguoja vokiečių kultūrą, padeda bendrijos nariams, jų vaikams ir vaikaičiams išmokti vokiečių kalbos, pažinti Vokietijos krašto kultūrą ir istoriją.

1992 m. birželio 20 d. Mikytuose, kryžkelėje tarp Rytų Prūsijos ir Lietuvos, buvo pašventintas paminklinis kryžius nužudytiems ir nuo bado mirusiems Rytų Prūsijos gyventojams atminti. 2014 m. birželio 13 d. vietoj seno kryžiaus buvo pastatytas naujas. Šis atminimo kryžius buvo pastatytas ilgamečio bendrijos „Edelweiss- Wolfskinder“ globėjo ir rėmėjo, Lietuvos garbės konsulo Vokietijos Federacinės Respublikos Badeno – Viurtembergo federalinėje žemėje barono Wolfgango Frhr. von Stetteno lėšomis ir iniciatyva. Šalia naujojo kryžiaus buvo pasodinti du medeliai – ąžuoliukas ir vyšnaitė, skirti nuolatiniams bendrijos rėmėjams: labdaros fondo „Stauder-Stiftung“ ir ponios Marijos Klaros Kraft-Kierspel garbei už aukas ir nuolatinę paramą bendrijai.

Vilko vaikų atminimo dienos minėjimo programa:

13 val. Pagėgių savivaldybė, Mikytų kaimas, iškilmingas vainikų padėjimas prie vilko vaikams skirto paminklo.

14.30 val. Pagėgių kultūros centras, Jaunimo g. 3 Pagėgiai, meninė dalis, skirta vilko vaikams atminti. Pokalbis su vilko vaikai ir jų artimaisiais.

Pagėgių viešosios bibliotekos ir Pagėgių savivaldybės inform.

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto