Trakų istorinis nacionalinis parkas kviečia į konferenciją „Miestas ir žmonės: tvaraus, kultūros paveldu grįsto Trakų senamiesčio atgaivinimo link“

Trakų istorinis nacionalinis parkas kviečia į konferenciją „Miestas  ir žmonės: tvaraus, kultūros paveldu grįsto Trakų senamiesčio  atgaivinimo link“

Spalio 10–11 d. Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija organizuoja tarptautinę konferenciją „Miestas ir žmonės: tvaraus, kultūros paveldu grįsto Trakų senamiesčio atgaivinimo link“. Konferencija siekiama atskleisti kultūros paveldo pamatinį vaidmenį ir potencialą gaivinant istorinius miestus. Konferenciją dalinai finansuoja Kultūros paveldo departamentas.

Visais laikais miestai ir miesteliai buvo gyvi organizmai, todėl siekiant miestų revitalizavimo, istorinių pastatų išsaugojimas, restauravimas yra siektinas ir būtinas, tačiau pats savaime nėra pakankamas. Šiandien kultūros paveldu ir istorija grįstam istorinio miesto atgaivinimui reikia kompleksinių priemonių ir įvairių sektorių bendradarbiavimo bei įsitraukimo, kuriame itin svarbią vietą užima ir vietos bendruomenė.

Trakai – vienas svarbiausių viduramžių Lietuvos politinių centrų, istorinė sostinė ir buvusi Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija, dažnai vadinama Lietuvos valstybingumo simboliu. Vis dėlto, miestas vis dar ieško savo tapatybės, susiduria su iššūkiais nerasdamas praktinių priemonių išsaugoti paveldo kuriamą genius loci – vietos dvasią – ir atskleisti savo potencialą.

Kokių žingsnių reikia imtis norint atgaivinti istorinį Trakų senamiestį? Ką šiame kontekste reiškia „atgaivinti“? Ką autentiško, unikalaus šiandien gali pasiūlyti Trakai? Galbūt Rotušės aikštės atgaivinimas gali tapti pokyčių katalizatoriumi?

Renginio vieta ir laikas:

Spalio 10 d., Europos salė, Užutrakio dvaro sodyba – 9.00 val.
Spalio 11 d., Meno galerija „Fojė“, Birutės g. 8, Trakai – 9.00 val.

Pirmąją konferencijos dieną iš įvairių perspektyvų bus pristatyti istorinių miestų revitalizavimo gerosios patirties pavyzdžiai iš Latvijos, Estijos, Suomijos, Norvegijos ir Lenkijos.
Antrąją konferencijos dieną laukia trys tematinės kūrybinės dirbtuvės, skirtos bendruomenės įtraukimo, autentiškumo išsaugojimo, istorinio dėmens reikšmės aspektams.

Nors šia konferencija siekiama atrasti būdus atgaivinti Trakų senamiestį, tačiau, istoriniams miestams susiduriant su panašiomis problemomis, ji yra svarbi ir gali padėti ir kitoms Lietuvos kultūros paveldo vietovėms.

Maloniai kviečiame dalyvauti konferencijoje ir registruotis užpildant elektroninę anketą adresu: https://forms.gle/GE2T7moYr9EjzCxC6 iki spalio 7 d. 12 val.

Konferencija vyks su sinchroniniu vertimų iš/į anglų kalbą.

Dalyvių skaičius yra ribotas, todėl Direkcija pasilieka teisę registraciją baigti anksčiau užsiregistravus numatytam dalyvių skaičiui. Kviečiame aktyviai dalyvauti abi konferencijos dienas!

Preliminarią renginio programą rasite čia:
https://tinp.lrv.lt/lt/renginiai/tarptautine-konferencija-miestas-ir-zmones-tvaraus-kulturos-paveldu-gristo-traku-senamiescio-atgaivinimo-link/

TINP informacija

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto