Seimas denonsavo tris tarptautines sutartis su Rusija ir Baltarusija

Seimas denonsavo tris tarptautines sutartis su Rusija ir Baltarusija

Seimas nusprendė denonsuoti tris Lietuvos Respublikos sutartis su Rusija ir Baltarusija ir priėmė tai numatančius įstatymus (projektai Nr. XIVP-4136(2), Nr. XIVP-4137(2), Nr. XIVP-4138(2).

Priimtais įstatymais sutarta denonsuoti Lietuvos ir Baltarusijos vyriausybių ir Lietuvos ir Rusijos vyriausybių sutartis dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos. Šios sutartys atitinkamai buvo pasirašytos 1999 m. kovo 5 d. Minske ir 1999 m. birželio 29 d. Maskvoje.

Kartu taip pat nutarta denonsuoti 1999 m. birželio 29 d. Maskvoje Lietuvos ir Rusijos vyriausybių pasirašytą sutartį dėl pajamų ir kapitalo dvigubo apmokestinimo ir fiskalinių pažeidimų išvengimo.

„Sutartis yra tikslinga denonsuoti atsižvelgiant į geopolitinę situaciją – besitęsiančią beprecedentę Rusijos ir jos bendrininkės Baltarusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir šiurkščiai pažeidžiamą tarptautinę teisę, taip pat į tai, kad praktikoje tarpvalstybinis ekonominis bendradarbiavimas su valstybėmis agresorėmis yra visiškai sustabdytas ir neįmanomas, valstybių agresorių verslo investicijos Lietuvoje nėra skatintinos, o Lietuvos verslas turėtų įvertinti valstybių agresorių rinkų rizikingumą, bei į tai, kad Sutarčių nuostatos neatitinka šiuolaikinių investicijų apsaugos sutarčių standartų“, − tvirtina iniciatoriai aiškinamajame rašte.

Priėmus denonsavimo įstatymus, diplomatiniais kanalais bus pranešta Baltarusijos Rusijos vyriausybėms apie Lietuvos sprendimą nutraukti šias sutartis. „Sutarčių nutraukimas įsigalios praėjus 12 mėn. nuo pranešimo gavimo dienos. Po sutarčių nutraukimo įsigaliojimo padarytų investicijų apsaugai bus taikoma atitinkamos šalies nacionalinė teisė, bet valstybių agresorių investuotojų naujos investicijos Lietuvoje ir atitinkamai Lietuvos investuotojų investicijos tose valstybėse nebus skatinamos dvišalių tarpvyriausybinių sutarčių pagrindu. Pabrėžtina, kad, vadovaujantis sutarčių nuostatomis, vienašališkai nutraukus sutartis investicijų, atliktų iki sutarčių galiojimo pabaigos, apsauga galios dar dešimt metų“, − teigiama dokumentų aiškinamajame rašte.

Parengė

Informacijos ir komunikacijos departamento

Spaudos biuro patarėjas

Rimas Rudaitis

Atsakyti

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus rodomas.

Naujienos iš interneto