Po ilgos dienos, praleistos grybaujant, laukia surinktų gėrybių valymas ir ruošimas. Norint, kad grybai išlaikytų savo tekstūrą ir paskleistų kvapnų aromatą, vertėtų atsisakyti nusistovėjusių gamybos būdų. Anot grybų pasaulio edukatorės Aurelijos Plūkės, surinktus grybus reikėtų ruošti atsižvelgiant į jų rūšį. Be to, nemažiau svarbu, kaip yra renkami grybai. A. Plūkė pažymi, kad svarbu rastus grybus...
Edita Gavelienė
Daigai – žaliasis supermaistas, gelbėjantis nuo virškinimo sistemos sutrikimų (receptas)
Dėl savo skonio ir daugybės sveikatai naudingų savybių, daigai buvo pripažinti supermaistu. Tai – išties universalus maisto produktas: daigais galima gardinti salotas, pusryčių sumuštinius ir košes, mišraines ar sriubas. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, su daigais gauname ir daug organizmui reikalingų mineralų bei vitaminų, mat jauno augalo stadijoje jie sukaupia koncentruotą biologiškai aktyvių medžiagų...
Dietologė paneigė mitą apie populiarų patiekalą – bulves: jas sudaro tik apie 18 proc. angliavandenių
Joninės – viena iš seniausių Lietuvoje vis dar gyvuojančių tradicinių švenčių. Dar prieš krikščionybės atsiradimą, ji vadinta Rasomis. Šia švente mūsų protėviai paminėdavo vasaros saulėgrįžą, kai Šiaurės pusrutulyje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis. Nuo pat XVIII – XIX amžiaus, kai lietuviai pradėjo auginti bulves, šios tapo neatsiejama Joninių dalimi. Kaip ir kitų vasaros švenčių...
Madingoji kombučia: fermentuotas gėrimas, kuriuo vertėtų mėgautis saikingai
Fermentuotam gėrimui, kurio tėvyne laikoma Kinija, jau tūkstančiai metų, bet populiariu Europoje jis tapo palyginti neseniai. Ne vienas prisimena, kaip vaikystėje „arbatos grybu“ vadinta kombučia dalindavosi giminės ir pažįstami, gamindavę gėrimą namie, nes iš lūpų į lūpas sklisdavo informacija apie jo naudą sveikatai. Dabar gaivaus vaisių skonio kombučios jau galima rasti ir prekybos centruose. Sveikatai...