Jolanta Veličkienė, maisto technologė, technologijų edukologė, Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja, www.traku-zeme.lt Kasmet kyla įvairiausių minčių, kaip pajusti didžiosios metų šventės laukimo džiaugsmą, kaip pajausti sąlytį su tradicija, kaip paruošti skanius, sveikus ir vis dar tradicinius valgius. Šventės, kuri nuo 2018 m. įtraukta į nematerialaus kultūros paveldo vertybių nacionalinį sąvadą – tai...
Jolanta Veličkienė
Naminė aromatinga žolelių druska
Prieskoninė druska. Jolantos Veličkienės nuotr. Jolanta Veličkienė, Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja, www.traku-zeme.lt Vasaros pradžia yra pats metas pradėti ruošti prieskoninių žolelių atsargas žiemai. Prieskonines žoleles galima džiovinti ir šaldyti. Tačiau iš jų galima labai paprastai pasigaminti kvapnią žolelių druską. Be druskos maistas gal ir sveikesnis, tačiau...
Pasigaminkime Velykoms kepeninės
Kepeninė. Jolantos Veličkienės nuotr. Jolanta Veličkienė, Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė, Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja, www.voruta.lt Velykoms rekomenduojame pasigaminti populiarų kepenų ir mėsos gaminį – kepeninę. Tai lengvai pagaminamas, bet kartu neapsakomai gardus valgis. Kepeninę galima valgyti kaip šaltą užkandį arba pakepinti keptuvėje ir patiekti su mėgstamu garnyru. Kadaise kepeninę gamindavo...
Ruošiamės Užgavėnėms. Bulviniai blynai
Bulviniai blynai. Jolantos Veličkienės nuotraukos Jolanta Veličkienė, maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė, Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja, www.voruta.lt Vienas iš Užgavėnių šventės simbolių jau seniai tapo blynai. Dažniausiai būdavo kepami miltiniai arba tarkuotų bulvių blynai. Tai – vienas populiariausių valgių Europoje. Blynai kepami iš pačių įvairiausių ingredientų, gali būti saldūs arba pikantiški,...
Maisto technologė Jolanta Veličkienė: kepame mėsos kepalą, įdarytą kiaušiniais
Jolanta Veličkienė, Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė, Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja, www.traku-zeme.lt Gražūs, gardūs, sotūs ir nekasdieniški Velykų patiekalai paprastai džiugina ir akį, ir gomurį. Įprasta šiai šventei ruošti daug įvairių mėsos valgių. Lietuvos regionuose Velykų pirmąją dieną populiariausi kiaulienos patiekalai – kepta ir virta kiauliena, suktos ir slėgtos karkos, šaltiena,...
Raugiame agurkus kartu su Jolanta Veličkiene
Jolanta Veličkienė, maisto technologė, technologijų edukologė, Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja, www.traku-zeme.lt Rauginimas – tai vienas geriausių konservavimo būdų, kuris mums, gyvenantiems tokioje klimato juostoje, idealiai tinka. Raugintuose produktuose gausu antioksidantų, kurie gerina žarnyno mikroflorą, stiprina imunitetą, o tai labai svarbu, kai valgome nemažai apdorotų maisto produktų. Kasdienė rauginto maisto porcija padeda...
Užuosk, pajausk, kaip kvepia duona… Naminės duonos receptai
I. Šidlaitės knygos „Natūralus rauginimas“ atvartas ir Jolantos Veličkienės iškeptos duonos riekelės pagal I. Šidlaitės receptą Jolanta Veličkienė, maisto technologė, technologijų edukologė, Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja, www.traku-zeme.lt Manau, dažnas su manimi sutiks, kad nėra kito mielesnio kvapo už šviežios, kepamos duonos. Pajutus tą nuostabų, sodrų aromatą, paragavus kvapnios, šiltos duonos, mūsų širdys prisipildo šilumos...