Sviestas plačiai naudojamas visame pasaulyje. Nuo paprasto sviesto užtepimo ant duonos riekės, iki šio produkto naudojimo kepant įvairius desertus, gaminant makaronų, žuvies bei kitus patiekalus. Daugiausiai sviesto pernai sunaudojo Indijos gyventojai – beveik 7 mln. tonų, o antroje vietoje įsitaisė Europos Sąjunga. Bendrijos gyventojai, tarp jų ir lietuviai, suvartojo beveik 2 mln. tonų sviesto. Nenuostabu, kad šis produktas nugula ant stalų paprastų gyventojų namuose, tačiau nuolat yra naudojamas ir geriausių Lietuvos šefų virtuvėse. Legendinis kulinaras Robertas Ščesnavičius atskleidė savo mėgstamą receptą, kuriame sviesto naudojimas – būtinas.
4000 receptų sukūręs R. Ščesnavičius atskleidė, kada be sviesto jis niekaip neišsiverstų – gaminant fundamentalųjį, klasikinį bešamelio padažą. „Šis padažas labai universalus, mes, kulinarai, laikome jį baziniu. Jį galima pritaikyti visur – prie mėsos, žuvies, miltinių patiekalų, daržovių apkepų ir panašiai. Bešamelio padažas labai elegantiškas, tačiau lengvai pagaminamas. O sviestas – neatsiejama bešamelio gamybos dalis”, – pasakoja garsusis virtuvės šefas.
Šis padažas išrastas Prancūzijoje ir pavadintas jį sukūrusio markizo Luis de Bechamel vardu. Jis buvo Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV virtuvės valdytojas. Tiesa, egzistuoja bent kelios skirtingos šio padažo atsiradimo istorijos, tačiau, ko gero, niekas nesiginčytų dėl vieno fakto – bešamelio gamyba prasideda būtent nuo sviesto.
R. Ščesnavičius pasakoja, kad sviestą naudoja nuolat ir atskleidė, kokį renkasi jis. Pasak kulinaro, renkantis sviestą jam svarbiausi du aspektai – skonis ir kokybė. „Pats visąlaik naudoju „DVARO” sviestą. Jį rasite ir mano namuose, ir mano darbe. Šio sviesto skonis tikrai ypatingas, jis kvapnus ir be to, tepasi labai lengvai”, – pabrėžia kulinaras.
Bešamelio padažo receptas
Jums reikės:
25 g „DVARO” 82 proc. riebumo sviesto
25 g miltų
300 ml „DVARO“ 3,5 proc. riebumo pieno
1 svogūno
Druskos
Juodųjų pipirų
Žiupsnelio muskato riešuto
Petražolių
Lauro lapo
Čiobrelio šakelės
Sviestą išlydykite keptuvėje. Svarbu sviesto neužkaitinti per daug. Tuomet į sviestą dėkite miltus. Jie padažui suteikia riešutų skonį. Tik tuomet po truputį pilkite riebų pieną ir viską maišykite ant nedidelės ugnies. Tai ir yra bešamelio padažo pagrindas į kurį dėkite norimus priedus.
„Tai gali būti svogūnas, druska, juodieji pipirai. Į keptuvę taip pat galite įdėti, pavyzdžiui, petražoles, lauro lapą ir čiobrelio šakelę, tai suteikia padažui išskirtinį kvapą ir skonį. Šių ingredientų net nereikia pjaustyti, nes galiausiai viską prakošiame sieteliu. Toks padažas labai tiks prie vištienos patiekalų, tačiau priklausomai nuo pasirinktų papildomų ingredientų, galite paruošti skirtingo skonio bešamelio padažą. Juk šis padažas toks universalus, kad dedamas net ir į desertus”, – savo paslaptimis dalijasi R. Ščesnavičius.