Užsukus į nedidelę kavos krautuvę ar vietos kavinukę, nustebina stebėtinai didelis kavos rūšių pasirinkimas. Nuo tamsaus skrudinimo, rinktinių mišinių iki egzotiškų pupelių iš tolimiausių pasaulio kampelių. Tiesiog raibsta akys ir svaigsta galva. Ypač, jei renkamės kavą pirmą kartą arba perkame kavos pupeles internetu.
Kas slypi kasdienės kavos puodelyje?
Yra 3 dalykai pagal kuriuos nesunku išsirinkti tobulo skonio kavą: tai pupelių rūšis, kilmės šalis ir skrudinimas. Pasaulyje vyrauja dvi pagrindinės kavos pupelių rūšys – Arabika ir Robusta. Nuo augimo, skynimo iki skonio – šios pupelės neįtikėtinai skirtingos.
Arabikos kavamedžiai auginami dideliame aukštyje pavėsyjė, gana pastovioje temperatūroje. Robusta kavamedžių auginimas kiek paprastesnis – medeliai auginami žemiau kalnuose ir nėra tokie lepūs.
Nors Robustos derlius gausesnis, arabikos skonis ir aromatas turtingesni. Robusta yra labiau kasdienio, paprasto skonio, todėl dedama į kavos mišinius su arabika. Kaip atskirti? Robusta pupelės yra šviesiai žalios su rudu atspalviu, arabikos pupelės yra tamsiai žalios, šiek tiek didesnės.
Taip pat skaitykite
Regioninė kava taip pat pasižymi savitais skoniais. Kava iš Lotynų Amerikos yra lengvos tekstūros, saldi, rūgštinga. Ja tobula mėgautis per pusryčius, ypač su konditerijos kepiniais. Arabiškos ir Afrikietiškos pupelės yra tirštesnės, vidutinės tekstūros, joms tinka tamsus skrudinimas, suteikiantis šokoladinio, citrusinio poskonio. Kava dera su su pienišku šokoladu arba sūrio desertais. Indonezijos ir Ramiojo vandenyno salynų kavos puodeliuose nugula sunkios tekstūros ir mažai rūgštingumo. Kavai rekomenduojama nuo tamsaus iki labai tamsaus skrudinimo, kad taptų tiršta ir išsaugotų gėlių aromatus. Derinant su juoduoju šokoladu, karamele ir saldžiais desertais, leidžia pasijusti it danguje.
Ar skrudinimas daro įtaką kavai?
Siekiant išgauti subtilų kavos skonį, labai svarbu ir skrudinimas. Tai išties atsakingas procesas, kurio metu išgaunamas konkretus kavos aromatas, rūgštingumas ir tekstūra:
- Šviesus skrudinimas kavai suteikia šviesiai rudą cinamono spalvą, lengvą tekstūrą, mažiau rūgštingumo ir stiprumo.
- Vidutinis skrudinimas kavą nudažo vidutiniškai ruda spalva, suteikia vidutinį rūgštingumą ir tirštumą.
- Dėl tamsaus skrudinimo kava yra tamsiai ruda, sodri, pupelės aliejingos. Natūralus skonis susilpnėja, tačiau išryškėja karamelės skonis. Tiesa, skrudinimas nesuteikia kavai daugiau stiprumo, tik tolygesnį skonį.
Kiekvienos rūšies pupelės skrudinamos įvairiai, vis tik specifinių regionų pupeles geriausia ragauti šviesiai skrudintas – taip atsiskleidžia natūralus, konkrečios vietovės skonis.
Skrudinimo lygis parenkamas gaminant skirtingas kavas ir jos gėrimus: iš tamsiai skrudintų pupelių ruošiamas espresso bei kavos gėrimai; šviesus ir vidutinis skrudinimas tinka juodai kavai paruošti. Įsigijus rinktinių kavos pupelių internetu, tikrai nustebins, kiek skirtingų kavos skonių įmanoma paragauti neperžengus namų slenksčio.
PR